Menu Luk

DR Vokalensemble : Sange fra havet  –  1. november 2020

Ensemblet debuterede i januar 2007 og havde frem til 2012 Stephen Layton som særlig gæstedirigent. 1. maj 2011 til sommeren 2014 har Olof Boman været chefdirigent. Siden 1.oktober 2014 er chefdirigenten Marcus Creed. Koret har et bredt repertoire, men der sættes mere og mere fokus på barokmusik og nutidig musik. Korets medlemmer er typisk også solister, og en del har betydelige solistiske opgaver sideløbende med ensemblevirksomheden. 

VokalEnsemblet har udgivet et mindre antal albummer, som imidlertid har fået betydelig international pressesucces. Der kan bl.a. fremhæves Half Monk, half Rascal med musik af Poulenc, som blev nomineret til Grammy Award 2012 og P2prisen 2013. The Nightingale med koncerter for virtuøs blokfløjte og virtuost vokalensemble med Michala Petri som solist, vandt den tyske ECHO-pris 2012, og er nomineret til den amerikanske Grammy 2013. Albummet Libra med tre større korværker af Per Nørgaard og albummet Drømte mig en Drøm med ældre og nye danske sange i arrangementer med blokfløjte – også her med Michala Petri. I 2015 udmærkedes ensemblets Messiaen-cd med den franske Diapason d’or.

Program:
Fabio Luisi (f. 1959): Tre poesie di Giovanni Pascoli (2020, world premiere;)
Signe Lykke (f.1984): Wetlands (2020; first performance of revised version)
Tomás Luis de Victoria (1548-1611): Ave Maris stella (1581;)
Jaakko Mäntyjärvi (f. 1963): Canticum Calamitatis Maritimae (1998;)
Christine Nonbo Andersen (S solo)
Rasmus Gravers Nielsen (T solo)
Anon: Nobilis, humilis (12th C;)attacca
Peter Maxwell Davies (1934-2016): Westerlings (1977;)

DR Vokalensemblet og chefdirigent Marcus Creed skuer ud over horisonten med en koncert, som kredser om havet og dets mange betydninger – fra følelsen af frihed på det åbne hav til frygten for de voldsomme naturkræfter, som til alle tider har fascineret komponister og digtere.
Menneskets dybe fascination af havet og dets stærke kræfter strømmer gennem et væld af musikalske og litterære værker – fra bibelfortællinger og middelaldermyter til vor tids lyrik og musik. I denne koncert kan du opleve en rig vifte af værker, som blænder op for nogle af havets mange forskellige udtryk og betydninger.
Den engelske komponist Peter Maxwell Davies’ virtuose korværk Westerlings er et enestående musikalsk panoramabillede, som skildrer nogle af de allerførste vikingers rejse til de stormomsuste Orkneyøer i 700-tallet. Et hovedværk indenfor vor tids kormusik, hvor musikken i poetiske og sanselige klangbilleder illustrerer havet, fuglene og de stærke oplevelser, nordboerne havde, da de roede vestpå over det store, åbne hav.
I en fredfyldt motet af renæssancemesteren Tomás Luis de Victoria bliver vi mindet om, at man i middelalderen dyrkede Jomfru Maria som havets stjerne (’stella maris’), som beskyttede rejsende til søs. Musik, som synes at besidde en fuldendt harmoni, hvilket gjorde komponisten til en berømthed i samtiden.
På vores egne, nordiske breddegrader har den finske komponist Jaakko Mäntyjärvi udforsket farerne ved at rejse til søs i sit gribende værk om det katastrofale Estonia-forlis i 1994. Og den unge danske komponist Signe Lykke stiller i værket Wetlands skarpt på Vadehavets stærke og lunefulde kræfter, som har formet og kontrolleret hendes barndoms landskab.

DR VokalEnsemblet er DRs lille kor og består af 18 professionelle sangere.